?>

Wat houdt de MATCH studie in

De MATCH studie
De naam ‘MATCH’ komt van de Engelstalige titel van het onderzoek: MelAtonin, Temazepam and plaCebo in Hospitalized older patients with sleeping problems (MATCH).
De MATCH studie is een grootschalig onderzoek naar de effectiviteit van slaapmedicatie bij ouderen in het ziekenhuis. De studie wordt in 4 ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd, namelijk in: in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, Gelre ziekenhuizen locatie Apeldoorn, Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en in het Universitair Medische Centrum Groningen (UMCG).

Het onderzoek
De slaapmedicatie wordt getest tijdens de opname van een patiënt met slaapproblemen in het ziekenhuis. Wanneer een patiënt slecht geslapen heeft en behandeling met slaapmedicatie nodig is, komt een medewerker van het onderzoeksteam vragen of de patiënt mee wil doen aan de MATCH-studie.
Om de werkzaamheid van slaapmedicatie ( melatonine en temazepam) goed te kunnen vergelijken, wordt de groep in drieën gedeeld: één groep deelnemers krijgt melatonine, één groep temazepam en één groep  een placebo, een nep-pil. Alle pillen zien er precies hetzelfde uit. Zowel de arts, de onderzoeker als de patiënt weten niet welke pil het is. De medicatie wordt iedere avond voor het slapen aan patiënten gegeven door de verpleegkundige van de afdeling. Het effect van de medicatie wordt dagelijks geëvalueerd. De patiënt wordt gevraagd een slaapdagboek bij te houden, waarin dagelijks wordt geschreven hoe hij/zij geslapen heeft. Ook draagt de patiënt een actiwatch. Dit is een apparaatje in de vorm van een polshorloge dat registreert wanneer de patiënt slaapt of wakker was.
Door de metingen met het slaapdagboek en de actiwatch kan uiteindelijk berekend worden hoe goed de slaapmedicatie werkt bij ouderen met slaapproblemen in het ziekenhuis.

Wat betekent de MATCH studie voor een patiënt?
Met deelname aan het onderzoek vragen we de patiënt wat van zijn of haar tijd. De intake zal een half uur tot een uur in beslag nemen en het bijhouden van het slaapdagboek kost ongeveer 10 minuten per dag. Door deelname aan de studie is het mogelijk dat de patiënt door inname van de studiemedicatie beter zal slapen dan wanneer hij/zij geen medicatie zou innemen. Het kan ook zijn dat de studiemedicatie onvoldoende helpt tegen het slaapprobleem. Ook is er een mogelijkheid dat de patiënt bijwerkingen ondervindt van de studiemedicatie. Bijwerkingen of nadelige effecten van het gebruik van melatonine zijn niet bekend. Temazepam gebruik kan bijwerkingen hebben zoals slaperigheid overdag, verwardheid en vallen. Temazepam is nu vaak de standaardbehandeling voor slaapproblemen in het ziekenhuis, dus door deelname aan dit onderzoek zijn er geen extra risico’s.

 

Artikelen

Er zijn om dit moment nog geen artikelen.