?>

Waarom de MATCH studie

Slaapproblemen bij ouderen in het ziekenhuis
Veel oudere patiënten die acuut worden opgenomen in het ziekenhuis slapen slecht. Het aantal patiënten dat slecht slaapt in het ziekenhuis ligt tussen de 30 en 65%. Dit kan komen door klachten die horen bij de ziekte waarvoor zij zijn opgenomen, zoals pijn of benauwdheid. Ook de veranderde omgeving en drukte op de afdeling spelen vaak een rol. Daarnaast kunnen patiënten zich angstig voelen of zich zorgen maken, waardoor de nachtrust slechter is.
Door slaapproblemen in het ziekenhuis herstellen patiënten minder goed. Naast vermoeidheid, kan een slechte nachtrust ook processen in het lichaam verstoren. Denk hierbij aan: een verminderde werking van het afweersysteem, een verstoring van de hormonen in het lichaam en een hogere kans om in de war te raken (ook wel delier genoemd). Kortom, een goede nachtrust is erg belangrijk!

Behandeling van slaapproblemen bij ouderen in het ziekenhuis
Als een patiënt niet goed slaapt is de behandeling van dit slaapprobleem belangrijk, maar hoe behandel je dit het beste?
Uit onderzoek blijkt dat behandelingen zonder medicatie goed werken. Behandelingen zonder medicatie bestaan bijvoorbeeld uit adviezen voor een goed slaapritme of maatregelen om de omgeving zo optimaal mogelijk te maken. Helaas kosten deze behandelingen vaak tijd en is de omgeving in het ziekenhuis moeilijk aan te passen.
Vaak worden patiënten in het ziekenhuis daarom enkele nachten behandeld met een slaapmiddel, zoals bijvoorbeeld temazepam (Normison). Dit slaapmiddel is alleen nog niet goed onderzocht bij ouderen met slaapproblemen in het ziekenhuis. Wel weten we dat er bij dit slaapmiddel bijwerkingen ontstaan zoals slaperigheid overdag, verwardheid en een grotere kans op vallen.
Een ander middel, genaamd melatonine, wordt ook gebruikt in de behandeling van slaapproblemen. Melatonine is een lichaamseigen stof die wordt uitgescheiden op het moment dat het donker wordt. Hierdoor gaat iemand zich slaperig voelen. Voor melatonine geldt ook, dat het middel nog niet goed onderzocht is bij ouderen met slaapproblemen in het ziekenhuis. Er zijn verschillende onderzoeken naar melatonine gedaan en hierbij zijn geen bijwerkingen naar voren gekomen.
Dus de vraag: Hoe behandel je slaapproblemen bij ouderen in het ziekenhuis het beste? Is eigenlijk nog niet goed te beantwoorden.

Doel van het onderzoek
Met dit onderzoek willen we uitzoeken hoe we ouderen in het ziekenhuis met slaapproblemen het beste kunnen behandelen. We willen kijken of slaapmedicijnen helpen, en zo ja, welk middel dan het beste is. Daarnaast willen we weten welke bijwerkingen hierbij optreden. Dit helpt ons in de toekomst een betere behandeling te geven.

 

Artikelen

Er zijn om dit moment nog geen artikelen.